veiligheid.nl
nocnsf.nl

Bodyprotector voor paardrijden

Een bodyprotector is een veiligheidsvest dat eruit ziet als een strakke bodywarmer. Het beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo voorkom je ernstige paardrijblessures. Ontdek: Paardrijden bodyprotectorNut bodyprotector
Een bodyprotector beschermt je wervelkolom, ribben en alle onderliggende organen bij een val. Zo kun je de kans op ernstige blessures, zoals gekneusde en gebroken ribben, verminderen of zelfs voorkomen. Vooral een blessure aan je ribben en wervelkolom kan grote gevolgen hebben. Deze ontstaat bijvoorbeeld bij een val van een paard, waarbij je tegen een voorwerp aan valt (bijvoorbeeld een hindernis of een bakrand).


Soorten bodyprotectors
Er bestaan verschillende soorten bodyprotectors.
 • Sommige goedkopere bodyprotectors beschermen ‘alleen’ de wervelkolom. Kies daarom liever een duurdere bodyprotector.
 • Sommige bodyprotectors hebben schoudervullingen die de kans op een sleutelbeenbreuk verminderen. Vooral professionele ‘eventingruiters’ gebruiken deze schoudervullingen.
 • Er bestaan ook bodyprotectors met zogenaamde airbags. Deze bodyprotectors zijn van zacht materiaal en zitten niet strak om het lichaam. Zo’n bodyprotector blaast zich bij een val van het paard binnen een halve seconde op. Zo word je van je nek tot je stuitje beschermd. Aan de bodyprotector zit een snoer die je aan het zadel bevestigt. Als je valt, wordt de snoer losgetrokken van de bodyprotector. Deze blaast zichzelf dan op via een CO2 -patroon. Na de val moet je dit patroon vervangen, zodat je de bodyprotector weer kunt gebruiken.


Koop- en gebruikerstips bodyprotector
Een bodyprotector is verplicht op crosscountry KNHS-wedstrijden. Bij andere takken van paardrijden is het advies altijd een bodyprotector te dragen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer maneges die kinderen in springlessen verplichten te rijden met een bodyprotector. Let bij het kopen en dragen van een bodyprotector op de volgende punten:
 • Ga naar een ruitersportzaak en laat je goed adviseren. Een deskundige verkoper weet welke bodyprotector voor jou geschikt is.
 • Koop een bodyprotector die voldoet aan de Europese richtlijnen. Voor rugbeschermers geldt de norm ‘EN 1621-2’. Deze norm is overgenomen uit de motorsport, omdat de paardensport nog geen eigen Europese normen heeft. In de norm ‘EN-13158:2000’ is vastgelegd hoe veiligheidsvesten voor ruiters opgebouwd moeten worden. Als een bodyprotector aan de normen voldoet, dan is deze uitgebreid getest en voorzien van een goedkeuring.
 • Pas verschillende modellen als je een bodyprotector koopt. Pas als je meerdere modellen past, voel je de verschillen. Welk model het beste past, hangt af van je lichaamsbouw. Let ook op de stugheid van de bodyprotector. Deze verschilt ook heel erg per model.
 • Let op de gebruikershandleiding en het veiligheidsniveau als je een bodyprotector koopt. Bij iedere bodyprotector moet altijd een gebruikershandleiding zitten. Hierin staan gegevens over het veiligheidsniveau, het onderhoud en de juiste maat. Alle bodyprotectors die in Nederland worden verkocht, hebben het ‘Beta 2000’ veiligheidskeurmerk. Er bestaan 3 verschillende keuringsniveaus. Kies bij voorkeur een protector met het paarse niveau. Die is het veiligst en is ook Europees gecertificeerd.
 • Koop een bodyprotector met een goede pasvorm. Een bodyprotector moet goed passen. Laat altijd je borstomvang, je taille en het vierkant ‘linkertaille - linkerschouder - rechterschouder – rechtertaille’ opmeten. In de tabel in de gebruikershandleiding of aan de bodyprotector zelf kun je de juiste maat aflezen. Veel ruiters klaagden nogal eens over de pasvorm van de bodyprotectors, maar deze is inmiddels verbeterd. De bodyprotectors van nu zijn comfortabeler en zitten beter dan veel mensen denken.
 • Neem verschillende houdingen aan tijdens het passen. Zo merk je of de bodyprotector (n)ergens knelt. Deze moet aardig strak zitten, maar mag nergens een lichaamsdeel afknellen.
 • Koop nooit een te grote bodyprotector op de groei. Het is niet verstandig om een bodyprotector op de groei te kopen. Is deze te groot? Dan kan die bij een zware val verschuiven en verwondingen veroorzaken. Bijvoorbeeld in de bovenbuik of bij de nieren.
 • Een bodyprotector mag niet te lang zijn en het zadel raken tijdens het rijden. Ga bij het passen even op een zadel zitten om het formaat te beoordelen. Het voorste deel van de bodyprotector moet minstens 25 millimeter boven het borstbeen uitsteken. Het achterste deel moet bovenaan tot over de zevende nekwervel komen. Raakt de bodyprotector het zadel? Dan is deze te lang. Je kunt een bodyprotector laten inkorten. Wordt deze gebruikt door de persoon waarvoor deze op maat is gemaakt? Dan voldoet de bodyprotector nog steeds aan het veiligheidskeurmerk.
 • Laat je niet leiden door de prijs. De prijs van een bodyprotector zegt niets over de veiligheid. Een goedkopere bodyprotector is even veilig als de allerduurste. Maar een duurdere bodyprotector heeft vaak wel een groter draagcomfort.
 • Houd de bodyprotector minstens 5 minuten aan bij het passen. Het duurt 5 minuten voordat de schuimstof van de bodyprotector is ‘opgewarmd’ tot je lichaamstemperatuur. Dan kan de bodyprotector zich pas goed aanpassen aan je lichaam. Draag liever lichtgewicht kleding onder je bodyprotector. Dan warmt deze sneller op.
 • Leen nooit een bodyprotector van een ander. Een geleende bodyprotector heeft waarschijnlijk geen goede pasvorm. Wil je je lichaam goed beschermen? Dan heb je een bodyprotector nodig die aan jouw lichaam is aangepast. Past een bodyprotector niet doordat deze te groot, te klein, te kort of te lang is? Dan beperkt dit je bewegingsvrijheid en het kan gevaarlijk zijn om hiermee te rijden.
 • Draag een bodyprotector bij voorkeur onder je kleding. Je kunt een bodyprotector zowel onder als boven je kleding dragen. Onder je kleding geeft de beste bescherming en draagcomfort.